Råd & Stöd inom assistans

076-819 19 89

Personlig assistans

Vår guide ger dig kunskap om personlig assistans så att du kan välja rätt assistansbolag för dig. Vi rekommenderar dig att läsa igenom alla guider nedan så att du kan underlätta ditt val av assistansbolag och välja ett bolag som passar dina behov.

Vad är personlig assistans?

Personlig assistans innebär att du får hjälp av andra personer med saker som du själv har svårt att utföra. Personerna som hjälper dig kallas för personliga assistenter. En personlig assistent kan hjälpa till med lite allt möjligt men oftast är assistenten behjälplig när det kommer till uppgifter inom måltider, personlig hygien, av- och påklädning eller andning. Målet med personlig assistans är att du ska kunna leva så självständigt och vanligt liv som möjligt, precis som andra människor. Assistansen kan till exempel möjliggöra dig att ha ett jobb, vara förälder, träffa kompisar, ägna dig åt fritidsintressen eller rehabilitering.


Vem har rätt till personlig assistans?

Personer som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar och som därför behöver hjälp att uppfylla grundläggande behov har rätt till personlig assistans. Dessa grundläggande behov inkluderar personlig hygien, av- och påklädning, äta, andas, kommunicera, stöd för att den enskilde fysiskt inte skadar sig själv, någon annan eller egendom på grund av en psykisk funktionsnedsättning eller stöd under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär att det finns fara för personens liv eller en överhängande och allvarlig risk för hans eller hennes fysiska hälsa. Det är också möjligt att få assistans för andra personliga behov, som att sköta hushållssysslor, delta i sociala aktiviteter och ta sig till olika platser. Innan 2022 var det en 65-årsgräns för att för assistans. Från 2023 kommer dem att följa den allmänna pensionsåldern och blir därför 66 år.


Hur får jag personlig assistans?

Om du vill ansöka om assistans gör du det via din kommun eller Försäkringskassan och om du beviljas assistans får du möjlighet att påverka hur assistansen ska utföras. Att utföra assistansen kan ske på olika sätt. Det kan utföras av kommunen, ett assistansföretag, ett kooperativ eller dig själv som arbetsgivare. Det är du som bestämmer själv vem du vill ska utföra assistansen och du ska välja den som passar dig bäst utifrån dina behov, kriterier och önskemål. Vi går mer in på detta i kommande avsnitten.


Assistansa kan även kostnadsfritt hjälpa dig med att ansöka och få din personliga assistans beviljad. Besök Hjälp Med Ansökan för att få hjälp.


Vad är LSS?

LSS står för ”Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade” och ska garantera att personer med omfattande och varaktiga funktionshinder ska ha goda levnadsvillkor. Personer som omfattas av LLS ska få den hjälp de behöver i det dagliga livet. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra, ha ett självständigt liv och ha möjlighet att jobba, studera eller ha någon annan sysselsättning, vara en del av samhället och utnyttja utbudet inom kultur och fritid i samma grad som andra. Personlig assistans är en av insatserna som omfattas av LSS.


Vem ansvarar för LSS insatser?

Det är kommunens och Försäkringskassans ansvar att se till att människor får insatser enligt LLS lagen. Det är Försäkringskassan och/eller kommunen som utreder om du har rätt till stödinsatser och vilka stödinsatser du har rätt till. I alla insatser är det viktigt att se till dina individuella behov och ta hänsyn till att de kan variera under livets gång.


Vem gäller LSS-lagen för?

LSS-lagen gäller för personer som uppfyller kriterierna för av de tre personkretsar utifrån olika bedömningsgrunder. Dessa personkretsar är följande:


Personkrets 1

Personer som har utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.


Personkrets 2

Personer som har betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.


Personkrets 3

Personer med andra stora varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande och som gör att du har stora svårigheter att på egen hand klara daglig livsföring som att klä på dig, laga mat, förflytta dig eller kommunicera med omgivningen.


Tio olika typer av hjälp

LSS innehåller tio olika typer av hjälp för att ge stöd och service. Du kan få stöd med följande:
  • Rådgivning och annat personligt stöd.

  • Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.

  • Ledsagarservice.

  • Kontaktperson.

  • Avlösarservice i hemmet.

  • Korttidsvistelse utanför hemmet.

  • Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år.

  • Bostad i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet.

  • Bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för den som är vuxen.

  • Daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar arbete och inte utbildar sig.


Ansöka om personlig assistans och annan LSS-assistans

Du som behöver stöd och service enligt LSS ska själv ansöka om det. Du som är under 15 år, eller inte kan själv ansöka om personlig assistans eller andra LSS-insatser kan få hjälp av en vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare. Du kan också söka stöd enligt LSS genom ett juridiskt ombud.


För beslut om LSS-assistans ansvarar antingen kommunen eller Försäkringskassan. Det beror på hur stort ditt behov av hjälp är. Om du behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med dina grundläggande behov har du rätt till assistansersättning från Försäkringskassan. I annat fall ansvarar kommunen för din assistans.


Du kan låta kommunen eller någon annan som har tillstånd att bedriva personlig assistans ordna och utföra den assistans som du beviljats.


Du ansöker om assistans via kommunen eller Försäkringskassan. Du kan själv välja om du vill att assistansen ska anordnas av kommunen eller av ett assistansbolag. Du som får ett beslut från din kommun eller Försäkringskassan har alltid rätt att välja en privat utförare om du vill.


Grundläggande behov enligt LSS

De grundläggande behoven handlar om att du kan få hjälp med andning, personlig hygien, måltider, klä av och på sig, kommunicera med andra och stöd för att förebygga skada och fara för personens liv.


Andning: För att beviljas personlig assistans för andning som ett grundläggande behov måste andningens nedsättning vara bedömd och dokumenterad av en läkare. Det ska finns en risk för ditt liv och din hälsa om inte andningshjälp ges. Det är inte bara praktisk hjälp utan även övervakning som räknas med.


Personlig hygien: Grundläggande hygienbehov innebär att du kan få hjälp med personliga, intima och integritetsnära uppgifter som duschning och toalettbesök. Hygienbehov omfattar i allmänhet de dagliga rutinerna för vård av huden och tandborstning. Det handlar om rengöring och praktiska sysslor.


Av- och påklädning: Att klä på och av sig kläder som man bär nära kroppen räknas som ett grundläggande behov som är en intim och integritetsnära uppgift. Assistans med att ta av och på sig ytterkläder och ytterskor räknas inte som grundläggande behov utan som övriga behov.


Måltider: Grundläggande behov för måltider innebär att du kan få hjälp med att föra mat och dryck till munnen, liksom sondmatning. För att förstå att du ska äta eller för att undvika att sätta i halsen räknas inte som grundläggande behov, liksom hjälp med att skära maten. Dessa behov räknas som övriga behov.


Kommunikation: Att kunna kommunicera och göra dig förstådd av omgivningen räknas som ett grundläggande behov.


Stöd för att förebygga skada: Stöd som krävs på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga fysisk skada på sig själv, andra personer eller egendom.


Löpande stöd för fara för personens liv: Löpande behov av hjälp under större delen av dygnet på grund av ett medicinsk tillstånd där det finns fara för personens liv eller en överhängande och allvarlig risk för personens fysiska hälsa.


Kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser

När det kommer till psykisk funktionsnedsättning ska kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser som behövs för att någon självständigt ska kunna tillgodose grundläggande behov som måltider, på- och avklädning, personlig hygien och kommunikation räknas som en del av dessa behov. Hjälpen avser vägledning, påminnelser och instruktioner.


Föräldraavdrag personlig assistans

Föräldraansvaret enligt Föräldrabalken innebär att vårdnadshavare är ansvariga för att hjäpa sitt barn. När ett barn beviljas assistans, dras assistanstimmar av för föräldraansvaret. Storleken på avdraget varierar beroende på barnets ålder. Från och med 18 års ålder och för assistansbehov som rör andning eller måltider i form av sondmatning görs inget avdrag alls. Föräldraavdraget halveras från den 1 januari 2025 och i nedan ser du avdraget per ålder.

Föräldraavdrag för grundläggande behov:
  • 0-1 år blir avdraget 6 timmar per dygn för grundläggande behov.
  • 1-6 år blir avdraget 1,75 timmar per dygn för grundläggande behov och 0,5 timmar per dygn för andra personliga behov.
  • 7-11 år blir avdraget 0,5 timme per dygn för grundläggande behov och 1 timme per dygn för andra personliga behov.
  • 12-17 år blir avdraget 0 timme per dygn för andra personliga behov.

Föräldraavdrag för andra personliga behov:
  • 0-1 år blir avdraget 0 timmar per dygn för grundläggande behov.
  • 1-6 år blir avdraget 0,25 timmar per dygn för grundläggande behov och 0,5 timmar per dygn för andra personliga behov.
  • 7-11 år blir avdraget 0,5 timme per dygn för grundläggande behov och 1 timme per dygn för andra personliga behov.
  • 12-17 år blir avdraget 0,5 timme per dygn för andra personliga behov.

Tystnadsplikt

Personalen som utför stödinsatser har en skyldighet att inte prata eller lämna ut något om dina personliga förhållanden och hur du lever ditt liv till obehöriga. Detta gäller oavsett om personalen arbetar inom den offentliga eller privata sektorn. Bara du kan ge tillstånd att tystnadsplikten kan brytas. Personal har skyldighet att rapportera brister och missförhållanden som du kan utsättas för, enligt lex Sarah. Dessa rapporter ska skickas till den som ansvarar för verksamheten. Om det finns allvarliga missförhållanden ska den ansvarige för verksamheten i sin tur anmäla detta till Inspektionen för vård och omsorg, IVO för att undersöka vad som har hänt.


Ta beslut om du behöver hjälp av ett ombud

Du har rätt att ha med dig en person som du väljer för att hjälpa dig att bevaka dina rättigheter vid bedömningen. Du kan välja vem som helst som du tror kan vara till hjälp, till exempel en vän, en familjemedlem, eller en jurist eller ett assistansbolag. Detta kallas att ha med sig ett ombud.


Intyg

Du eller dit ombud behöver be om att få ett läkarintyg för assistansersättning. Läkarna har en färdig intygsmall från Försäkringskassan som de brukar använda. Även ändra andra medicinska intyg och journalanteckningar kan bifogas som beskriver funktionsnedsättningen från arbetsterapeut, fysioterapeut, sjukgymnast, psykolog osv. Om din funktionsnedsättning förändrats över tid är det viktigt att ha nya uppdaterade intyg.


Tidsberäkning

Även om Försäkringskassan eller kommunen som använder ett bedömningsstöd med ett antal frågor som är lika för alla så är det bra att själv förbereda sig och göra en tidsbedömning av dina behov. Tänk igenom hur dina dagar ser ut och hur ditt hjälpbehov ser ut. Detta kan underlätta din behovsbedömning. Om du inte var förbered och kom på i efterhand att du glömde nämna något så kan du komma in med en komplettering.


Tidsbedömd behovslista för personlig assistans

Det kan vara bra att göra en behovslista likt nedan där du ger en genomsnittlig tidsuppskattning för varje hjälpbehov. Gör även en notering också om du behöver dubbelassistans av 2 assistenter vid något behovstillfälle.


Exempel på behovTid och hur ofta
Andning:
  • Andningsgymnastik
  • Övervakning av andning på grund av risk för kvävning eller lungblödningar
  • Respiratorvård
t.ex: 1 tim/dag
Personlig hygien:
  • Duscha, tvätta och torka håret
  • Tvätta och torka kroppen
  • Hjälp/stöd med att gå på toaletten
  • Hudvård
  • Nagelvård
  • Tandvård
  • Hårvård
t.ex: 2 tim/dag
På- och avklädning:
  • Klä på eller av sig
  • Ta fram eller lägga undan kläder eller skor
  • Ta av eller på ytterkläder
t.ex: 30 min/dag
Måltider:
  • Inta måltiden
  • Dela maten
  • Fram- eller bortplockning av maten
  • Laga enklare måltider
  • Laga sammansatta måltider
t.ex: 1 tim/dag
Sondmatningt.ex: 1 tim/dag
Kommunikationt.ex: 2 tim/dag
Stöd för att förebygga skada och fara för personens liv:
  • Stöd för att förebygga skada
  • Stöd för att förebygga fara för personens liv
t.ex: 4 tim/dag
Sköta sin hälsa eller besöka vårdinrättningar:
  • Habiliterande eller rehabiliterande träning som t.ex. egen träning i hemmet efter råd från sjukgymnast.
  • Sköta sin hälsa eller besöka vårdinrättningar
t.ex: 1 tim/dag
Handla eller uträtta ärenden:
  • Planera inköp, ta sig till och från inköpsstället, plocka ihop varor, frakta varor samt plocka in varorna.
  • Uträtta andra ärenden t.ex. besöka bank, post, apotek och betala räkningar
t.ex: 1 tim/dag
Sköta sin del av hushållsarbetet:
  • Städa hemmet
  • Tvätta eller torka kläder
  • Sköta annat hushållsarbete
t.ex: 1 tim/dag
Handräckning och andra förflyttningar:
  • Ändra kroppsställning
  • Förflytta sig i bostaden
  • Hämta föremål
t.ex: 1 tim/dag
Arbete och studier:
  • Utföra arbete
  • Genomföra studier
t.ex: 4 tim/dag
Fritids- och samhällsaktiviteter:
  • Delta i fritidsaktiviteter
  • Delta i samhällsaktiviteter
t.ex: 2 tim/dag
Att fungera som förälder:
  • Praktisk hjälp/praktiskt stöd för att kunna fullgöra föräldraskap
t.ex: 3 tim/dag
Natten, jour, beredskap, väntetid:
  • Aktiva insatser under dygnsvilan
  • Väntetid under dygnsvilan, assistent tillgänglig på plats i väntan på att behöva hjälpa till under en dygnsvila
  • Beredskap, assistent på annan plats i väntan på att behöva hjälpa
t.ex: 6 tim/dag

Med din assistansersättning kan du köpa assistans av ett assistansbolag. Du bestämmer vilket assistansbolag du vill ge din assistansersättning till så att bolaget kan sköta din assistans för dig.


Assistansbolaget tar arbetsgivaransvaret, vilket innebär bland annat att anställa assistenter, hantera löner, skatter och avgifter, ansvara för assistenternas arbetsmiljö och redovisa till Försäkringskassan och Skatteverket. Bolaget kan även hjälpa dig med att ansvara över assistenter, arbetsleda dina assistenter, planera scheman och hitta vikarier vid behov. Olika bolag kan hjälpa dig olika mycket inom dessa områden.


Det varierar hur mycket du kan bestämma, styra och utforma din assistans mellan assistansbolagen. Vissa låter dig bestämma och styra mycket eller lite medans andra inte gör det. Att ett assistansbolag inte låter dig bestämma mycket behöver inte betyda att bolaget är mindre dåligt för det.


Tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Assistansbolaget som du väljer måste alltid ha tillstånd från IVO för att få lov att bedriva personlig assistans. Alla registrerade bolag på Assistansa.se har tillstånd av IVO. Om ett registrerat bolag blir av med sitt tillstånd tas bolaget bort från Assistansa.se.


Avtalet är viktigt

Ett bra avtal som reglerar bolagets och kundens skyldigheter samt rättigheter är viktigt. Konflikter och tvister kan uppstå mellan dig och ditt bolaget och om du vet vad som ingår i ditt avtal kan dessa konflikter undvikas och du vet vilket ställningstagande du kan ta i en konflikt.


Det finns vissa avtal som kan vara vilseledande och som kan begränsa den assistansberättigades självbestämmande. Detta kan till exempel innebära att det finns villkor som begränsar personens rättigheter och möjligheter att fatta egna beslut. Det är viktigt att vara uppmärksam på vilseledande eller tveksamma avtal och att söka råd och hjälp om man har frågor eller misstankar om ett avtal man är erbjuden att underteckna.


Om du tycker detta är för jobbigt så kan vi vägleda och hjälpa dig. Vi erbjuder hjälp att välja ett assistansbolag kostnadsfritt och vi är 100% garanterat opartiska och oberoende i vårt beslut. Gå till sidan Välja Assistansbolag för mer info.


Uppsägnings/Bindningstid: Hur lång uppsägningstid eller bindningstid du har innebär hur länge du måste stanna som kund om du kan byta assistansbolag. Det är viktigt att det i avtalet mellan dig och bolaget framgår hur lång uppsägningstiden och bindningstiden är. Det säger sig själv att ha en kort uppsägningstid och bindningstid är bra om du vill snabbt kunna byta bolag. Däremot om bolaget inte vill ha dig kvar av någon anledning men du vill vara kvar kan det vara bra att ha längre uppsägningstid och bindningstid.


Reglering om ansvar: Det är viktigt att det finns tydliga regler i avtalet om vad som ska betalas för via assistansersättningen. Avtalet bör också specificera vem som ansvarar för att välja och rekrytera assistenterna, lägga scheman för assistenterna, sätta löner och fungera som arbetsledare för assistenterna. Det bör också vara reglerat vem som är ansvarig för att skaffa vikarier när ordinarie assistent inte kan jobba.


Redovisning av hur assistansersättningen används: Du kan begära att det finns en redovisning av hur din assistansersättning används i avtalet med bolaget, så att du kan se hur mycket som går till assistenternas löner och andra kostnader. Det kan också finnas en budget där du har möjlighet att påverka hur pengarna används och fördelas. Ibland redovisar inte bolaget hur assistansersättningen används, utan betalar ut löner och en viss summa för assistansomkostnader och behåller resten för andra ändamål inom verksamheten.


Assistansomkostnader: Det bör finnas en fastställd nivå för assistansomkostnader i en bilaga till avtalet eller i huvudavtalet. Assistansomkostnader är de kostnader du har för assistenterna, till exempel rese- och logikostnader. I avtalet bör det regleras hur mycket pengar som är avsatta för dessa kostnader. Vissa bolag kan spara pengarna för dina assistansomkostnader till nästa skatteår.


Kollektivavtal: När du väljer ett assistansbolag är det viktigt att veta om det finns och i så fall vilket kollektivavtal bolaget har. Kollektivavtalen skiljer sig åt gälla saker som uppsägningstid, anställningsvillkor, lönenivå, arbetstid, ersättning för OB och jour. Kollektivavtal erbjuds inte alltid till assistenterna. Detta behöver dock inte betyda att bolaget automatiskt exploaterar sina assistenter. Informera dig om dina assistenters arbetsvillkor. Kolla så att dina assistenter har försäkrings- och pensionsvillkor. Även att ersättning för obekväm arbetstid (OB) betalas ut.


Lösning av tvister: Det är viktigt att det finns en klausul i avtalet som stipulerar att eventuella tvister ska lösas i allmän domstol, snarare än i ett skiljeförfarande som kan bli kostsamt för dig. Detta säkerställer att du har en tillgänglig och prisvärd rättslig process att vända dig till om det uppstår en tvist.


Övrigt att tänka på


Ansvar för arbetsledning och i vilken utsträckning du kan ansvara över den varierar. Det kan vara så att du har möjlighet att själv ta på dig rollen som arbetsledare, rekrytera och schemalägga dina assistenter. I vissa fall kan du, i samarbete med bolaget påverka budgeten för löner, utbildning av assistenter eller assistansomkostnader. Det är dock svårt att generalisera kundens roll hos ett assistansföretag eftersom det finns många olika lösningar att välja mellan.


Det finns assistansföretag som erbjuder juridisk hjälp vid behov. Detta kan vara användbart om du behöver hjälp att till exempel överklaga beslut från Försäkringskassan eller kommunen.


Det finns även assistansföretag som är specialiserade på vissa målgrupper som personer med autism, barn och ungdomar, assistenter med vissa språkkunskaper, rehabilitering/sjukgymnastik eller vistelse på rekreationsanläggningar.


Har du läst igenom guiden?

Har du läst igenom guiden men ändå undrar över något? Ta hjälp av vår rådgivning.

Få Rådgivning