Råd & Stöd inom LSS

076-819 19 89

Läs senaste nyheterna inom personlig assistans.

Vi samlar in och visar relaterade nyheter inom personlig assistans från de bästa och största nyhetskällorna.

ikonHejaOlika

Mindre att leva på 2025 när ersättningar endast höjs 2,6 procent

2024-07-19

Prisbasbeloppet höjs 1 januari 2025 Hur påverkas du av det...

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Bianca blev av med all sin assistans

2024-07-18

Bianca blev av med all sin assistans SVT och flera andra medier rapporterar om Bianca, 5 år, som fått ett beslut från Lidingö kommun om att hon från från 1 sep blir av med sina 60 timmar assistans/vecka.

Läs artikel
ikonHejaOlika

Svensk socialförsäkring är nu rekordbillig efter 60-procentigt ras

2024-07-16

Stöden till personer med funktionsnedsättningar, sjuka och barnfamiljer fortsätter att bli allt billigare i förhållande till BNP, Sveriges totala ekonomi. Förra året var kostnaderna nere på 5 procent av BNP - den lägsta nivån som finns med i Försäkringskassans statistik.

Läs artikel
ikonHejaOlika

Fritidskort kan leda till indraget bidrag och återkrav för funkisfamiljer

2024-07-16

I oktober 2025 planerar regeringen att införa ett fritidskort. Det...

Läs artikel
ikonHejaOlika

Anders Lago: Mycket allvarligt om ersättningar bara höjs 2,6 procent

2024-07-14

– Det är mycket allvarligt att höjning av sjuk- och...

Läs artikel
ikonHejaOlika

Varför funkar inte ”Steg till arbete” – och hur kan det rättas till?

2024-07-13

Det stormar kring en av Arbetsförmedlingens nya tjänster för personer...

Läs artikel
ikonHejaOlika

Anki Sandberg: Många föräldrar är på gränsen till utbrändhet

2024-07-13

Riksförbundet Attention uppmärksammade nya rapporten ”Kraschar jag så kraschar allt”...

Läs artikel
ikonHejaOlika

Hallå Maria, blir du en blåslampa eller byråkrat på Samhall?

2024-07-11

Funktionsrättsaktivisten Maria Johansson är sedan maj 2024 specialist på funktionsrätt...

Läs artikel
ikonHejaOlika

Efter remisskritiken: Vågar regeringen försämra sjukförsäkringen?

2024-07-10

Ska det bli svårare att få sjukpenning? Ska möjligheterna till...

Läs artikel
ikonsverigesradio.se

Strokedrabbade Anne får behålla assistansen

2024-07-09

En slarvig utredning med flera fel låg till grund för att den personliga assistansen drogs in för Anne. Lyssna: NY WEBB KT - Får behålla assistansen Anne Valkama i Gnosjö får behålla sin personliga assistans. Kommunen har ändrat sig efter P4 Jönköpings granskning. ”Vi har ju haft rätt hela tiden”, säger Annes dotter Satu Linell. Satu tycker att det är konstigt att kommunen använde en inhyrd bedömare, som inte ens träffat hennes mamma. Klartext och P4

Läs artikel
ikonHejaOlika

”Om personlig assistans kvaddas kan Liberalerna inte vara kvar i regeringen”

2024-07-09

Om assistansreformen kvaddas kan Liberalerna inte sitta kvar i regeringen....

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Patrik Silverudd, Vårdföretag­arna – ”Vi vill ha tillståndsplikt för egna arbetsgivare”

2024-07-08

Patrik Silverudd, Vårdföretag­arna – ”Vi vill ha tillståndsplikt för egna arbetsgivare” Att egna arbetsgivare kan stämma ett bolag som gjort fel i utförandet av administrativa tjänster är ingen större trygghet, säger Patrik Silverudd.

Läs artikel
ikonHejaOlika

”Att synas i Almedalen är vårt viktigaste verktyg för att påverka”

2024-07-05

Synlighet är vårt viktigaste verktyg, säger Magnus Andén och Cecilia...

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Tummen upp för kunskap!

2024-07-03

60 minuters webbinarium - Fredagar med IfA! I höst kommer vi att köra informations-webbinarier inom olika områden, vissa riktade till våra enskilda medlemmar och vissa riktade till assistansanordnare, massor med nyttig information!  Vad sägs om: Vägledning för dig som ska anlita assistansanordnare Information/Marknadsföring Rätt avtal för personlig assistans Genomförandeplan Klagomål och synpunkter Av

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Malin Danielsson, Liberalerna – ”Vi kommer fortsätta driva på LSS-frågorna i regeringen”tre kommentarer

2024-07-03

Malin Danielsson, Liberalerna – ”Vi kommer fortsätta driva på LSS-frågorna i regeringen” Det är för tidigt att svara på vad regeringen kommer att göra för förändringar av uppräkningen av schablonbeloppet, men Liberalerna kommer att kämpa för att det indexeras, säger Malin Danielsson. ( tre kommentarer )

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Se vilka anordnare som har tillstånd från IVO

2024-07-01

Se vilka anordnare som har tillstånd från IVO Se vår lista på 798 privata assistansanordnare som har tillstånd från IVO att bedriva personlig assistans den 1 juli 2024. Se även de som fått återkallade tillstånd.

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Bengt Westerberg – ”Flera tusen personer har utestängts från personlig assistans”en kommentar

2024-06-27

Bengt Westerberg – ”Flera tusen personer har utestängts från personlig assistans” Ursprunget till den hårda rättspraxisen är att grundläggande behov infördes 1996, och att både S- och M-ledda regeringar har accepterat situationen, säger Bengt Westerberg som vill skärpa lagen. ( en kommentar )

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Henrik Petrén, Fremia – ”Indexreglera assistans­ersättningen innan det är för sent”

2024-06-26

Henrik Petrén, Fremia – ”Indexreglera assistans­ersättningen innan det är för sent” Årets Fremiabarometer visar att 50 % av anordnarna drar ner på fortbildning och 40 % anställer assistenter till lägre ingångslön. Tidpunkten när det inte längre går att bedriva verksamhet kryper närmare, säger Henrik Petrén.

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Bengt Westerberg – ”Schablon­beloppet måste följa assistenternas löneutveckling”fyra kommentarerKommunalt anställda assistenters löner högre än privatanställdas

2024-06-21

Bengt Westerberg – ”Schablon­beloppet måste följa assistenternas löneutveckling” Det är orimligt att tänka att det går att öka produktiviteten i personlig assistans. Eftersom 90 % är lönekostnader är det enda rimliga att schablonbeloppet följer assistenternas löneutveckling, säger Bengt Westerberg. ( fyra kommentarer )Kommunalt anställda assistenters löner högre än privatanställdas 2023 hade kommunalt anställda assistenter 26 800 kr i månadslön jämfört me

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Karin Sundin, Socialdemokraterna – ”Dan Hovskär gömmer sig bakom socialtjänstministerns kjolar”en kommentar

2024-06-19

Karin Sundin, Socialdemokraterna – ”Dan Hovskär gömmer sig bakom socialtjänstministerns kjolar” Dan Hovskär, KD, har sagt att landets ekonomiska förutsättningar är det största hotet mot en förstärkning av assistansersättningen. Isåfall borde regeringen inte heller ha råd med ytterligare jobbskatteavdrag, säger Karin Sundin. ( en kommentar )

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Thomas Juneborg, Krönikör - "LSS är en förebild om lagen tillämpas som det var tänkt" två kommentarer

2024-06-18

Thomas Juneborg, Krönikör - "LSS är en förebild om lagen tillämpas som det var tänkt" Assistansreformen är ett föredöme för övriga EU-länder. Problemet är att den inte längre tillämpas efter de ursprungliga intentionerna, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg. ( två kommentarer )

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Antalet assistans­berättigade ökade i maj Christofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Regeringen ger bortförklaringar om schablon­beloppet”

2024-06-17

Antalet assistans­berättigade ökade i maj Antalet assistansberättigade på Försäkringskassan ökade med 31 personer under maj 2024. Sedan mars månad är ökningen 58 personer. Det återstår dock att se om det är ett trendbrott.Christofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Regeringen ger bortförklaringar om schablon­beloppet” Christofer Bergenblock förväntar sig en motivering redan i höstbudgeten av uppräkningen av schablonbeloppet och att arbete påbörjas med en ny

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Dan Hovskär, Kristdemokraterna – ”Vi reserverade oss eftersom frågan bereds av regeringen”tre kommentarer

2024-06-16

Dan Hovskär, Kristdemokraterna – ”Vi reserverade oss eftersom frågan bereds av regeringen” Regeringen bereder förändringar av schablonbeloppet, men Dan Hovskär kan inte säga vad de leder till eller när det kommer en proposition. Han vill se en indexering som förstärker assistansersättningen, men säger att det finns hinder. ( tre kommentarer )

Läs artikel
ikonthomasjuneborg.blogspot.com

Aktuellt inom personlig assistans – förstatligandet dröjer och är något radikalt på gång med schablonersättningen?

2024-06-13

Att assistansreformen ska en huvudman – staten råder nu enighet om över blockgränsen vilket givetvis är positivt. När det gäller argumenten för staten som ensam huvudman har jag x antal gånger hänvisat till olika bedömningar i olika kommuner, kommunerna har aldrig omfamnat rättighetslagen LSS, Funktionsrättskonventionen avråder starkt från att decentralisera beslut till lokal nivå som rör rätten till ett självständigt/självbestämt liv mm. Ett argument som

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Johan Klinthammar, RBU – ”förväntar mig inget resultat av regeringens analys av föräldraavdraget”en kommentar

2024-06-13

Johan Klinthammar, RBU – ”förväntar mig inget resultat av regeringens analys av föräldraavdraget” Det är positivt att riksdagen igår röstade för åtgärder för uppräkningen av schablonbeloppet, men det är mycket tyst från regeringen, säger RBUs ordförande Johan Klinthammar. ( en kommentar )

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Riksdags­debatt om schablon­beloppettre kommentarer

2024-06-12

Riksdags­debatt om schablon­beloppet Se riksdagsdebatten före riksdagens beslut där S, V, MP , C och SD idag gav tillkännagivanden till regeringen med krav på åtgärder för uppräkningen av schablonbeloppet och ledsagning för synskadade. ( tre kommentarer )

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Cecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Ju större behov, desto mer kostnads­effektivt är personlig assistans”

2024-06-11

Cecilia Blanck, Föreningen JAG – ”Ju större behov, desto mer kostnads­effektivt är personlig assistans” Grant Thorntons rapport ger bra argument mot besparingsivern, säger Cecilia Blanck som vill använda rapporten internationellt.

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Johan Klinthammar, RBU – ”Barn ska bo hemma hos sina familjer, punkt!”

2024-06-09

Johan Klinthammar, RBU – ”Barn ska bo hemma hos sina familjer, punkt!” Grant Thorntons rapport bekräftar vad RBUs ordförande Johan Klinthammar redan vet. Personlig assistans är kostnadseffektivt jämfört med barnboende och familjehemsvård.

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Debatt: Upp till bevis, liberaler! Rädda assistansen nu

2024-06-07

Bengt Westerberg och IfAs ordförande med flera personer debatterar för en indexering av assistansersättningen, i det liberala nyhetsmagasinet NU.  Läs artikeln här

Läs artikel
ikonKommunalarbetaren

Folkomröstning om privat personlig assistans i Örkelljunga – efter protester 

2024-06-07

För ett år sedan privatiserades den personliga assistansen i Örkelljunga. Nu ska invånarna få rösta om de vill att kommunen tar tillbaka utförandet – något Kommunal tycker vore bra.

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Jonas Franksson, STIL – ”Hoppade högt när jag läste Socialdemokraternas svar om institutioner”Idag är det assistansens dag

2024-06-04

Jonas Franksson, STIL – ”Hoppade högt när jag läste Socialdemokraternas svar om institutioner” De mest insatta svaren kommer från Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet och Karin Karlsbro, Liberalerna. De mest intetsägande svaren kommer från Moderaterna som bara lämnat partisvar, anser Jonas Franksson, ordförande i STIL.Idag är det assistansens dag Den 4 juni är assistansens dag. IfA firar med ett kostnadsfritt webbinarium mellan 11-12 om assistansens framkomst, u

Läs artikel
ikonAssistanskoll

EU-val 2024 - Välj med Assistans­koll

2024-06-03

EU-val 2024 - Välj med Assistans­koll Är den svenska modellen med personlig assistans ett föredöme? Vad behöver göras åt att många i EU fortfarande bor på institutioner? Assistanskoll har ställt tio frågor till partierna inför EU-valet.

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

”Ett genombrott – kan ge stabila villkor för personlig assistans”

2024-05-31

Hejaolika har intervjuat IfAs ordförande om vad resultatet av socialutskottets nya krav på långsiktig hållbar uppräkning av assistansersättningen kan innebära. Sophie Karlsson hoppas att detta leder till att assistansersättningen indexregleras så att den följer den ekonomiska utvecklingen. Läs artikeln här

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Egna arbetsgivare behöver kunskap för att inte råka illa ut

2024-05-31

Assistanskoll har intervjuat IfAs ordförande om egna arbetsgivare, risker och ansvar. Det gäller att ha viss egen kompetens för att inte riskera att råka illa ut.  Läs artikeln här

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Tillkännagivanden om schablon­beloppet och ledsagning en kommentar

2024-05-31

Tillkännagivanden om schablon­beloppet och ledsagning Redovisa hur schablonbeloppet räknas fram. Utred avgiftsfri ledsagning och reglera den i en särskild lag. Det uppmanade en majoritet i Socialutskottet regeringen den i två tillkännagivanden. ( en kommentar )

Läs artikel
ikonSvenska Dagbladet

”Staten låter kommuner ta miljardkostnad”

2024-05-30

Statens ersättning för personlig assistans är nu så låg att landets kommuner varje år tvingas lägga miljard­belopp på assistansen. Det skriver företrädare för SKR och Vårdföretagarna.

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Webbinarium 4 juni - 30 år med Jämlikhet och värdighet!

2024-05-30

IfA uppmärksammar assistansens dag (4 juni) genom att lyfta assistansens betydelse. Välkommen och fira tillsammans med oss.  Möt våra skribenter i boken, Jämlikhet och Värdighet - 30 år med personlig assistans. Webbinariet är kostnadsfritt och du anmäler dig genom att registrera dig.    Till anmälan

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Sophie Karlsson, ordförande, IfA – ”Om ett administrativt bolag är oseriöst kan det gå riktigt illa”

2024-05-29

Sophie Karlsson, ordförande, IfA – ”Om ett administrativt bolag är oseriöst kan det gå riktigt illa” Att egna arbetsgivare skulle ha skydd mot återkrav genom att stämma ett administrativt bolag som förvaltat deras assistansersättning tycker inte Sophie Karlsson låter som en bra säkerhet.

Läs artikel
ikonAssistanskoll

Bästa Assistans­tipsen - Rådgivning med Assistansa

2024-05-28

Bästa Assistans­tipsen - Rådgivning med Assistansa (Denna artikel är betald av en annonsör) Tips, råd och stöd - Assistansanvändarnas resa av missnöje, lärdomar och erfarenheter har resulterat i oberoende assistans-rådgivning för andra.

Läs artikel
ikonthomasjuneborg.blogspot.com

Enorma missförhållanden i Gnosjö kommun i Småland

2024-05-22

Gnosjö kommun är en mindre kommun i västra Småland med drygt 9000 invånare. Mest känd är den för sitt mycket aktiva näringsliv – ”Gnosjöandan”. Tyvärr blir den nu uppmärksammad av mindre smickrande skäl. Nu har Radio Jönköping uppmärksammat en skandal som överträffar nästan allt jag känner till med LSS relaterade skandaler på kommunal nivå. Förutom Kalla Faktas reportage ”Avslag till varje pris” som berörde mängder med kommuner utspridda i landet kommer ja

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

”Hög risk att regeringen stryper personlig assistans”

2024-05-21

HejaOlika skriver om att IfA ifrågasätter varför regeringen inte vidtar nödvändiga åtgärder för den personliga assistansen. Läs artikeln här

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Stryp inte den personliga assistansen

2024-05-21

Vi behöver strypa den kriminella ekonomin” understryker de tre ministrarna, Elisabeth Svantesson (M), Anna Tenje (M) och Acko Ankarberg Johansson (KD) (Aktuella frågor 5/5). Inom Intressegruppen för assistansberättigade undrar vi vilka indirekta skador och offer regeringen kan tänka sig i samband med det. Risken är hög att regeringen stryper något som istället ska skyddas.  IfAs ordförande svarar i Sydsvenskan Läs artikeln här

Läs artikel
ikonsverigesradio.se

Michael förlorar assistansen – LSS-bedömaren vill själv ha hjälp av god man

2024-05-14

Michael Strömberg fick sin personliga assistans borttagen av en inhyrd konsult. Lyssna: Konsulten LSS-bedömde trots egna ekonomiska problem Flera personer i Gnosjö kommun har blivit av med nästan all sin personliga assistans. Den som tog fram beslutsunderlaget åt Gnosjö kommun var en inhyrd konsult, en bedömare som själv sagt att hon har dåligt omdöme och behöver en god man. Några utredningar kommer nu att göras om. Klartext och P4 Jönköping klartext

Läs artikel
ikonthomasjuneborg.blogspot.com

Blir det återigen svårare att få sjukpenning, aktivitetsersättning eller sjukersättning?

2024-05-08

För några veckor sedan mottog regeringen en utredning angående ändrade regler i sjukpenningen. Vi börjar med lite bakgrundsinformation. Lite i skymundan för många som inte berördes var det inte bara personlig assistans regeringen ville spara pengar på i det ökända regleringsbrevet och Magdalena Anderssons utspel i pressen. Resultatet blev förödande, för såväl personer i behov av sjukpenning (sjukskrivning) eller sjuk eller aktivitetsersättning. Många lar

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Bra ekonomisk rapport om personlig assistans

2024-05-08

Assistanskoll har intervjuat IfAs ordförande Sophie Karlsson, om Grant Thorntons rapport om ekonomin kring den personliga assistansen. Rapporten visar på ekonomiska fördelar med assistans.  Läs artikeln här

Läs artikel
ikonsverigesradio.se

Hundratals demonstrerade för Evelina: ”Fullständigt skamligt”

2024-05-02

Dövblinda Evelina Lindberg gick längst fram i demonstrationståget. Lyssna: KT Demonstration i Piteå Flera hundra människor demonstrerade i Piteå under onsdagen för dövblinda Evelina Lindberg. Dom ville att dövblinda Evelina Lindberg ska få tillbaka sina personliga assistenter. I klippet hör du Evelina berätta hur hon mår. Klartext och P4 Norrbotten klartext@sverigesradio.se

Läs artikel
ikonthomasjuneborg.blogspot.com

Tillbakablick på alla försämringar sedan assistansreformen och LSS infördes 1994, del 2

2024-05-02

En nästan enig Riksdag röstade 1993 för att införa en rättighetslag, LSS med totalt 10 insatser – en av dessa insatser var personlig assistans. 1994 trädde lagen i kraft. Tittar vi på respektive riksdagspartis partiprogram så finns i alla partier ett starkt stöd för såväl LSS generellt som personlig assistans specifikt. Utifrån det riksdagspartierna säger sig tycka om LSS och personlig assistans anser jag därför att ingenting har ändrats i Riksdagen vad

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Så byggde aktivister svensk välfärds flaggskepp

2024-04-30

HejaOlika skriver om IfAs bok om 30 år med den personliga assistansen.  Läs artikeln här.

Läs artikel
ikonthomasjuneborg.blogspot.com

Filmvisning i Stockholm om försämringarna i assistansreformen

2024-04-25

Caroline Ardbo är sedan många år tillbaka en mycket god Facebook vän och mycket engagerad i kampen för vår frihetsreform. I samarbete med STIL har Caroline i många år jobbat med ett filmprojekt för att belysa nedgången för vår rättighetslag – Kampen för att ha ett liv är titeln på filmen. Själv blev jag efter ett tag mycket engagerad i produktionen som vi kan kalla det rådgivare till Caroline. Exakt vilket år minns jag inte men det var före pandemin i alla

Läs artikel
ikonIntressegruppen IfA

Oro för att Försäkringskassan ska agera polis

2024-04-22

Regeringen har tillsatt en ny utredning om effektivare bekämpning av bidragsbrott. Bland annat så uttalade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje att Försäkringskassan ska avlasta polis- och domstolsväsendet.  IfA anser att det inte är bra att ge Försäkringskassan mer polisiära befogenheter. Det kan leda till att assistansberättigade blir än mer kontrollerade och ifrågasatta. IfA har uttalat sig hos HejaOlika. Läs artikeln här.

Läs artikel

Vi kan lägga till fler nyhetskällor som du önskar!

Kontakta oss nedan och berätta vilka fler nyhetskällor du vill vi ska lägga till i vårt nyhetsflöde.

Kontakt oss
Två personer undersöker assistansbolag
Få Kostnadsfri Hjälp Att Hitta Rätt Assistansbolag